Beh za A(tra)ktívny Bardejov

Beh za A(tra)ktívny Bardejov

Atraktívnejší život v Bardejove a jeho okolí bližšie k realite!

Benefičného behu za A(tra)ktívny Bardejov sa zúčastnilo 104 bežcov

Benefičný beh komunitnej nadácie opäť – už po jubilejný desiaty raz – zmobilizoval v sobotu – 27. apríla 2024 na Radničnom námestí bardejovskú komunitu, ale aj bežcov zo širšieho regiónu. Tentokrát ich spolu bežalo 104 bežcov. Každý bežec svojím štartovným podporil jeden zo štyroch projektov, podľa vlastného výberu. Išlo o nasledovné projekty: projekt č. 01 – modrej farby – ZBOROVSKÝ HRAD – LETO NA HRADE 2024 (Združenie a obnovu Zborovského hradu), projekt č. 02 – červenej farby –FIT CREW (Mestský mládežnícky parlament), projekt č. 03 – žltej farby –LÍŠČIA ŠPORTOVÁ ZÁHRADA(OZ Panteliš), projekt č. 04 – zelenej farby – CYLINDER – DIVADELNÁ DETEKTÍVKA (OZ Bardejovské divadlo).

Zaujímavú atmosféru v slnečnom počasí  obohatilo a spríjemnilo hudobná produkcia z „dielne“ domáceho hudobníka Jaroslava Janeka i občerstvenie partnera podujatia – fi. Berhet.
Aj v tomto roku komunitná nadácia pripravila sprievodné podujatie, tzv. Rodinný beh, ktorého sa mohli spolu zúčastniť rodičia s deťmi do 6 rokov. Trať tohto behu sa odohrávala priamo na námestí a mala dĺžku 50 m. Animátorky – študentky Súkromnej strednej odbornej školy služieb na Hviezdoslavovej ulici zároveň týmto deťom ponúkali ďalšiu zábavu – maľovanie na tvár a iné hry.

Benefičný beh je vyvrcholením grantového programu A(tra)ktívny Bardejov a prvoradé na tomto podujatí je pre predkladateľov projektov získanie čo najväčšieho grantu pre svoj projekt. Celkový grant pozostáva zo štartovného (15€/ bežec), sponzorského od sponzorov a daru od komunitnej nadácie v sume 10€/bežec, avšak maximálne 500€/ projekt.
Na základe týchto kritérií obdržali predkladatelia projektov od zástupcov Komunitnej nadácie Bardejov a generálneho partnera – spoločnosti BARDFARM, s.r.o. – Lekáreň U Sv. Egídia symbolické šeky v nasledovných hodnotách:

Projekt č. 1: LETO NA HRADE 2024 – Združenie na záchranu Zborovského hradu

Členovia združenia v spolupráci s dobrovoľníkmi a odborníkmi plánujú skĺbiť opravu časti hradu za účelom vzniku bezpečného výletného miesta a ponúknuť verejnosti kultúrny program na treťom historickom nádvorí hradu počas letných mesiacov. Získaný grant: 2 288 €

Projekt č. 2: FitCrew – Mladý Bardejov

Skupina mladých z mládežníckeho parlamentu Mladý Bardejov projektom FitCrew motivuje Bardejovčanov k aktívnemu životnému štýlu prostredníctvom 4 vonkajších komunitných tréningov na rôznych športových lokalitách v štyroch častiach mesta. Cieľom je nielen podporiť fyzickú aktivitu, ale aj poskytnúť účastníkom komplexný prístup k zdraviu a pohode. Získaný grant: 455 €

Projekt č. 3: LÍŠČIA ŠPORTOVÁ ZÁHRADA – OZ Panteliš

Členovia združenia Panteliš sa v tomto projekte zameriavajú na vytvorenie kvalitnejšieho športoviska zameraného na zimné korčuľovanie a ďalšie športové aktivity počas roka. Projekt zahrňuje skrášlenie a zlepšenie existujúcich a vytvorenie nových podmienok pre športové aktivity širokej škály návštevníkov všetkých vekových kategórií. Získaný grant: 389 €

Projekt č. 4: CYLINDER – DIVADELNÁ DETEKTÍVKA  – Bardejovské divadlo

Ľudia majú radi detektívky a takisto humor. Ochotníci z Bardejovského divadla preto pripravujú pre bardejovské publikum ďalšiu hru, ktorá pobaví a zároveň priblíži slovenského literárneho vedca, experta na detektívny žáner a autora – Tomáša Horvátha. Získaný grant: 538 €

 

Záverečnú časť podujatia charakterizovala tradičná tombola  vytvorená z darov od  partnerov podujatia – fi. Hobby House Kobyly, Trudon nábytok a TopaSport. Podujatie moderoval pán Ján Čech. Ambasádormi Behu boli Andrea Štefánková a Marek Hudák, členovia Správnej rady KNBJ.

Foto: Aurifoto

VÍŤAZNÍ BEŽCI A BEŽKYNE
V BEHU ZA A(TRA)KTÍVNY BARDEJOV
HLAVNÝ BEH – 6 km

Ženy:  1. Ingrid Petnuchová

  1. Martina Stašová
  2. Stanislava Buchalová

 

 

 

Muži:  1. Matúš Nagy

  1. Peter Gajdár
  2. Dominik Jakubkovič

 

 

 

 

HOBBY BEH – 2 km

Ženy:     1. Sára Šimcová

  1. Helena Šimcová
  2. Jana Rimarčíková

 

 

 

Muži:     1. Martin Ďuríček

  1. Tobias Hoľpit
  2. Peter Sidorjak

 

 

 

 

K úspechu celého grantového programu pomohli predovšetkým firemní partneri:
spoločnosť BARDFARM, s.r.o. – Lekáreň U Sv. Egídia, ako generálny partner, a partneri Hobby house Kobyly, Topasport, Nábytok Trudon,  Richelieu, PRIMA les, Berhet a POLBARD, LUCAS ART a TESCO. Mediálni partneri – Bardejovská televízna spoločnosť, Ahoj TV a Bardejovské novosti. Partnerom behu bolo aj OZ BarRan.

Dobrovoľníci: Mladí filantropi, učitelia – časomerači – pani Renáta Tulejová a páni Ján Stankovič a Robert Senčák+ členovia Združenia Different, o.z.
Všetkým uvedeným subjektom a osobám veľmi pekne ďakujeme za skvelú spoluprácu a úspešným žiadateľom o grant komunitnej nadácie blahoželáme!

Výsledné tabuľky časov – Hobby beh – časomiera a Hlavný beh – časomiera.

Reportáže našich reklamných partnerov z tohto podujatia nájdete tu: AHOJ TV.

 

Za organizátorov:

Veronika Pachová a Jozef Jarina
Komunitná nadácia Bardejov

 

 


Rok 2023


V Benefičnom behu za A(tra)ktívny Bardejov sa behalo na podporu štyroch zaujímavých projektov

8.ročník Benefičného behu komunitnej nadácie opäť zmobilizoval v nedeľu – 23. apríla 2023 na Radničnom námestí bardejovskú komunitu v rekordnom počte – 126 bežcov. Neboli to však iba Bardejovčania. Podporiť svojich priateľov – predkladateľov štyroch projektov – prišli aj z iných častí Slovenska. Každý bežec svojím štartovným podporil jeden zo štyroch  projektov podľa vlastného výberu. Išlo o projekty:  projekt č. 01 – modrej farby – LETO NA HRADE ZBOROV 2023 (Združenie na záchranu Zborovského hradu), projekt č. 02 – červenej farby –  SPOLOČNE ZA AKTÍVNU MLÁDEŽ (HBC Knights Bardejov, o.z.), projekt č.3 – zelenej farby – LÍŠČÍ KÚTIK – oddychovo náučný altánok (Panteliš, o.z.) a projekt č.4 – žltej farby – VEČERA U RICHTÁRA (Bardejovské divadlo, o.z.)

Zaujímavú atmosféru, v príjemnom slnečnom počasí,  obohatilo a spríjemnilo hudobné vystúpenie   skupiny Mladí Pirušovci z Poštárky. Záverečnú časť charakterizovala tradičná tombola  vytvorená z darov od  partnerov podujatia – fi. Hobby House Kobyly – Vladimír Kažimír, Topa sport – p.  Tomáš Jakubášek a Nábytok Trudon – Ing. Stanislav Šesták. Moderátorom podujatia bol pán Ján Čech.
Benefičný beh je vyvrcholením grantového programu A(tra)ktívny Bardejov a prvoradé na tomto podujatí je pre predkladateľov projektov získanie čo najväčšieho grantu pre svoj projekt. Celkový grant pozostáva zo štartovného (min. 15€/ bežec), sponzorského od sponzorov a daru od komunitnej nadácie v sume 10€/bežec, avšak maximálne 500€/ projekt.
Na základe týchto kritérií obdržali predkladatelia projektov od zástupcov Komunitnej nadácie Bardejov symbolické šeky v nasledovných hodnotách:

Projekt č. 01: LETO NA HRADE ZBOROV 2023

Už trinásty rok členovia Združenia na záchranu Zborovského hradu neúnavne obnovujú jeho ostatky a vytvárajú tak unikátny priestor na turistiku a oddych pre návštevníkov tohto významného historického miesta horného Šariša. Veľkou pridanou hodnotou ich snaženia je, že do čerstvo obnovených priestorov prinášajú počas letných mesiacov zároveň kultúrny a umelecký život – tentokrát na treťom historickom nádvorí.

Získaný grant: 2 893 €.

 

Projekt č. 02: SPOLOČNE ZA AKTÍVNU MLÁDEŽ
Hokejbalisti z Občianskeho združenia HBC KNIGHTS BARDEJOV sa už roky aktívne venujú hokejbalu. Uvedomujú si, že udržateľnosť a rozvoj každého športu závisí od dobrej základne najmladších členov klubu. Projektom sa rozhodli spopularizovať „svoj“ šport cez náborové aktivity na školách a na saleziánskom ihrisku na Vinbargu, vtiahnuť do hry – cez modelové zápasy a rôzne herné situácie – nových záujemcov o tento zaujímavý a dynamický šport. Želaným výsledkom projektu bude zmysluplné trávenie voľného času skupiny mladých ľudí a nastavenie ich mysle i návykov na zdravý životný štýl.

Získaný grant: 983 €.

 

Projekt č. 03: LÍŠČÍ KÚTIK – oddychovo náučný altánok

Hlavným cieľom projektu OZ Panteliš je podporiť zmysluplné trávenie voľného času návštevníkom východnej časti Čergova, resp. obce Kríže zatraktívnením frekventovaného turistického miesta v obci.  Zhotovením altánku Líščí kútik, knihobúdky, spoločenskými hrami a infografikou vytvoria miesto na oddych, neformálne vzdelávanie v oblasti športu, prírody, histórie a geografie. Členovia združenia ukončia projekt zorganizovaním jesenného behu pohorím Čergov.
Získaný grant: 635 €.

 

 

Projekt č. 04: VEČERA U RICHTÁRA
Ochotníci z Bardejovského divadla svojím umením prispejú k rozvoju miestneho turizmu vytvorením atraktívneho podujatia pre návštevníkov Bardejova i domácich – zážitkovej historickej hry.  Jej premiéra bude súčasťou 1. ročníka Zážitkového víkendu v dňoch 19. – 21. mája pod názvom Objavte Bardejov.
Netradičným spôsobom v podobe spoločnej stredovekej večere hercov a divákov budú prítomní večeriaci vtiahnutí priamo do deja a stanú sa súčasťou historických udalostí, ktoré sa udejú “u richtára”. Vďaka tomuto podujatiu získajú účastníci večere nezabudnuteľný zážitok návratu v čase, vrátane toho kulinárskeho.

Získaný grant: 470 €.

 

K úspechu celého grantového programu pomohli predovšetkým  jeho firemní partneri:
spoločnosť BARDFARM, s.r.o. – Lekáreň U Sv. Egídia, ako generálny partner, a partneri Hobby House Kobyly, Anavek, s.r.o., Viera Korytková – Richelieu, Trudon nábytok, Hypermarket TESCO, Prima les, s.r.o., Topa sport, Lucas Art Production a mediálni partneri:  Bardejovská TV spoločnosť, Ahoj Bardejov a Ponet press.

Dobrovoľníci: učitelia – časomerači z Gymnázia L.S. , Súkromného  gymnáziá DSA a I. ZŠ na ul. Komenského, študenti a žiaci Gymnázia L.S. a deti ukrajinských odídencov.
Všetkým uvedeným subjektom a osobám veľmi pekne ďakujeme za skvelú spoluprácu a úspešným žiadateľom o grant komunitnej nadácie blahoželáme!

VÍŤAZNÍ BEŽCI A BEŽKYNE V BEHU ZA A(TRA)KTÍVNY BARDEJOV 2023

Foto: Aurifoto

 

HLAVNÝ BEH – 6 km

Kategória MUŽI:

1. miesto  JOZEF KOŠÍK
2. miesto MATÚŠ NAGY
3. miesto  PETER GUTT

 

 

Kategória ŽENY: 

1. miesto   INGRID PETNUCHOVÁ
2. miesto  MARTINA STAŠOVÁ
3. miesto  MARTINA GIŇOVSKÁ

 

 

HOBBY BEH – 2 km

Kategória MUŽI: 

1. miesto LADISLAV JANČÁR
2. miesto  ANDREJ DOKANEV
3. miesto  MICHAL JURA

 

 

Kategória ŽENY:

1. miesto  SÁRA ŠIMCOVÁ
2. miesto  RENÁTA KURUCOVÁ
3. miesto  MIROSLAVA JANČÁROVÁ

 

Výsledné tabuľky časov – HOBBY BEH a HLAVNÝ BEH

 

Reportáže našich reklamných partnerov z tohto podujatia nájdete tu: AHOJ TV a BTV.

 


Rok 2022


V Benefičnom behu za A(tra)ktívny Bardejov sa behalo na podporu dvoch zaujímavých projektov

Siedmy ročník Benefičného behu komunitnej nadácie opäť  zmobilizoval v nedeľu – 31. júla 2022 na Radničnom námestí bardejovskú komunitu v počte – 77 bežcov. Neboli to však iba Bardejovčania. Podporiť svojich priateľov – predkladateľov dvoch projektov prišli aj z iných častí Slovenska. Každý bežec svojím štartovným podporil jeden z dvoch projektov podľa vlastného výberu. Išlo o projekty:  projekt č. 01 – modrej farby –  ZBOROVSKÝ HRAD – OBNOVA A KULTÚRNE PODUJATIE 2022 (Združenie na záchranu Zborovského hradu), projekt č. 02 – žltej farby –  PREDŠKOLÁCI DO VODY! (Plavecká škôlka Bardejov o.z.).

Zaujímavú atmosféru, napokon v nedaždivom počasí,  obohatilo a spríjemnilo hudobné vystúpenie  Petra Vyslockého . Záverečnú časť charakterizovala tradičná tombola  vytvorená z darov od partnerov podujatia – fi. Hobby House Kobyly – Vladimír Kažimír, Topa sport – p.  Tomáš Jakubášek a Nábytok Trudon – Ing. Stanislav Šesták. Moderátorom podujatia bol pán Ján Čech.
Benefičný beh je vyvrcholením grantového programu A(tra)ktívny Bardejov a prvoradé na tomto podujatí je pre predkladateľov projektov získanie čo najväčšieho grantu pre svoj projekt. Celkový grant pozostáva zo štartovného (min. 12€/ bežec), sponzorského od sponzorov a daru od komunitnej nadácie v sume 10€/bežec, avšak maximálne 500€/projekt.

K úspechu celého grantového programu pomohli predovšetkým firemní partneri: spoločnosť BARDFARM, s.r.o. – Lekáreň U Sv. Egídia, ako generálny partner, a partneri Hobby House Kobyly, Anavek, s.r.o., Viera Korytková – Richelieu, Trudon nábytok, Hypermarket Tesco, Prima les, s.r.o., Topa sport, Lucas Art Production a mediálni partneri: Ponet press, Ahoj Bardejov, Bardejovská TV spoločnosť.

Dobrovoľníci: učitelia – časomerači z Gymnázia L.S. a I. ZŠ na Ul. Komenského, študenti a žiaci Gymnázia L.S. a I. ZŠ na ul. Komenského a deti ukrajinských odídencov.
Všetkým uvedeným subjektom a osobám veľmi pekne ďakujeme za skvelú spoluprácu a úspešným žiadateľom o grant komunitnej nadácie blahoželáme!

STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA PODPORENÝCH PROJEKTOV:

Projekt č. 01: HRAD ZBOROV – OBNOVA A KULTÚRNE PODUJATIE V ROKU 2022
Zborovský hrad ponúka veľkú príležitosť na vytvorenie oddychového a turistického miesta pre širokú verejnosť v Bardejovskom okrese. Združenie na záchranu Zborovského hradu chce skĺbiť opravu časti hradu za účelom vzniku bezpečného výletného miesta, a ponúknuť verejnosti kultúrny program na treťom historickom nádvorí hradu počas letných mesiacov pod názvom LETO NA HRADE.

Získaný grant: 2 380 €.

Projekt č. 02: PREDŠKOLÁCI DO VODY!

„Dieru na trhu“ v oblasti plávania s malými deťmi v Bardejove sa rozhodla „zaplatať“ Plavecká škôlka Bardejov o. z. Na plavárni na Vinbargu bude od septembra organizovať výučbu plávania detí predškolského veku hravou formou vo vode a súbežne vzdelávať rodičov detí v oblasti plávania a športu.

Získaný grant: 593 €.

VÍŤAZNÍ BEŽCI A BEŽKYNE V BEHU ZA A(TRA)KTÍVNY BARDEJOV 2022

Foto: Aurélia Burgerová

 

HLAVNÝ BEH – 6 km

Kategória MUŽI:

1. miesto  MATÚŠ NAGY
2. miesto PETER ŠOLTÝS
3. miesto  PETER GAJDÁR

 

 

Kategória ŽENY: 

1. miesto   PETRA ŠANULÁKOVÁ
2. miesto  LINDA HLAVINKOVÁ
3. miesto  MARÍNA VARHOĽÁKOVÁ

 

 

HOBBY BEH – 2 km

Kategória MUŽI: 

1. miesto MILOŠ MITAĽ
2. miesto  SAMUEL KURUC
3. miesto  PATRIK KANCA

 

 

 

 

 

Kategória ŽENY:

1. miesto  HELENA ŠIMCOVÁ
2. miesto  RENÁTA KURUCOVÁ
3. miesto  ALISA PODOLSKÁ

 

Výsledné tabuľky časov – HOBBY BEH a HLAVNÝ BEH

 

Projekt podporený nadáciou Charles S. Mott Foundation prostredníctvom programu Global Challenges Local Solutions pod vedením Akadémie pre rozvoj filantropie v Poľsku.


Rok 2021


Dobrovoľníctvo a komunitná spolupatričnosť v nedeľu na Radničnom námestí dominovali

V Benefičnom behu za A(tra)ktívny Bardejov sa behalo na podporu dvoch zaujímavých projektov

Benefičný beh komunitnej nadácie opäť – už po siedmy raz – zmobilizoval v nedeľu – 1. augusta 2021 na Radničnom námestí bardejovskú komunitu v počte – 93 bežcov. Neboli to však iba Bardejovčania. Podporiť svojich priateľov – predkladateľov dvoch projektov prišli aj z iných častí Slovenska. Každý bežec svojím štartovným podporil jeden z dvoch projektov, podľa vlastného výberu. Išlo o projekty:  projekt č. 01 – modrej farby –  ZBOROVSKÝ HRAD – OBNOVA A KULTÚRNE PODUJATIE 2021 (Združenie na záchranu Zborovského hradu), projekt č. 02 – žltej farby – BAŠTA MOBILITY (Združenie Different, o.z.).

Zaujímavú atmosféru, napokon v nedaždivom počasí,  obohatilo a spríjemnilo hudobné vystúpenie  speváčky a gitaristky Timey Jazudekovej a pesničkára Stana Géciho . Záverečnú časť charakterizovala tradičná tombola  vytvorená z darov od  partnerov podujatia – fi. Hobby House Kobyly – Vladimír Kažimír, Topa sport – p.  Tomáš Jakubášek a Nábytok Trudon – Ing. Stanislav Šesták. Uvedené aktivity moderoval pán Juraj Ščerbík.
Benefičný beh je vyvrcholením grantového programu A(tra)ktívny Bardejov a prvoradé na tomto podujatí je pre predkladateľov projektov získanie čo najväčšieho grantu pre svoj projekt. Celkový grant pozostáva zo štartovného (min. 12€/ bežec), sponzorského od sponzorov a daru od komunitnej nadácie v sume 10€/bežec, avšak maximálne 500€/ projekt.
Na základe týchto kritérií obdržali predkladatelia projektov od zástupcov Komunitnej nadácie Bardejov a generálneho partnera – spoločnosti BARDFARM, s.r.o. – Lekáreň U Sv. Egídia symbolické šeky.

STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA PODPORENÝCH PROJEKTOV:

Projekt č. 01: HRAD ZBOROV – OBNOVA A KULTÚRNE PODUJATIE V ROKU 2021

Združenie na záchranu Zborovského hradu sa spolu s remeselníkmi a dobrovoľníkmi sústredí na obnovu polygonálnej bašty, jej atiky, výsledkom čoho bude bezpečný a suchý interiér pre návštevníkov hradu. V letných mesiacoch pre nich pripravia aj zaujímavý kultúrny program pod názvom Leto na hrade.
Získaný grant:  3 754 €.

 

Projekt č. 02: BAŠTA MOBILITY

Zvýšiť komfort a zlepšiť zázemie pre imobilných návštevníkov Bašty a cyklistov je cieľom projektu občianskeho združenia Different. Dosiahnuť  to chce dobudovaním toaliet pre imobilných a telesne postihnutých návštevníkov a osadením stojanov na bicykle pred Hrubou baštou. Sledujú tým aj dlhodobý zámer, aby sa Bašta stala centrom cyklisticky mobilných ľudí.
Získaný grant:  866 €.

 

VÍŤAZNÍ BEŽCI A BEŽKYNE V BEHU ZA A(TRA)KTÍVNY BARDEJOV 2021

HLAVNÝ BEH – 6 km

Kategória MUŽI:

1. miesto  JAKUB HERSTEK
2. miesto  MATÚŠ NAGY
3. miesto  PETER GAJDÁR

 

 

Kategória ŽENY:

1. miesto   ZUZANA GAJDOŠOVÁ
2. miesto  MIRKA PACHÚTOVÁ
3. miesto  MICHAELA KOSMAČOVÁ

 

 

HOBBY BEH – 2 km

Kategória MUŽI:

1. miesto  SAMUEL KURUC                               
2. miesto  TIMOTEJ RIMARČÍK
3. miesto  VLADIMÍR FRICKÝ

 

 

Kategória ŽENY:

1. miesto  JANA RIMARČÍKOVÁ
2. miesto  JITKA FECIĽÁKOVÁ
3. miesto  RENÁTA KURUCOVÁ

Foto: Aurélia Burgerová

 

Výsledné tabuľky časov – HOBBY BEH a HLAVNÝ BEH

K úspechu celého grantového programu pomohli predovšetkým firemní partneri:
spoločnosť BARDFARM, s.r.o. – Lekáreň U Sv. Egídia, ako generálny partner, a partneri Hobby House Kobyly, Anavek, s.r.o., Viera Korytková – Richelieu, Trudon nábytok, Hypermarket Tesco, Prima les, s.r.o., Topa sport, Lucas Art Production a mediálni partneri: Ponet press, Ahoj Bardejov, Bardejovská TV spoločnosť.

Dobrovoľníci: Mladí filantropi, učitelia – časomerači z Gymnázia L.S. a Súkromného gymnázia DSA Bardejov a členovia Združenia Different, o.z.
Všetkým uvedeným subjektom a osobám veľmi pekne ďakujeme za skvelú spoluprácu a úspešným žiadateľom o grant komunitnej nadácie blahoželáme!