Nezaradené

Klub darcov 2024/2025 podporil miestne projekty sumou 4 350 €

Klub darcov 2024/2025 podporil miestne projekty sumou 4 350 €

Komunitná nadácia Bardejov úspešne zavŕšila ďalší ročník grantového programu Klub darcov 2024/2025, prinášajúc nové možnosti pre zlepšenie života v meste.

Spoločné úsilie pre lepší Bardejov

Grantový program Klub darcov nie je len o peniazoch – je to príbeh o tom, ako môže fungovať moderná filantropia na miestnej úrovni. Do programu sa zapojili nielen firmy, ale aj desiatky angažovaných občanov:

– Generálny partner: BARDTERM, s.r.o.

– Partneri programu: MAXIN’S Quality Services, s.r.o., POLBARD, s.r.o., a PRIMA les, s.r.o.

– 61 individuálnych darcov, z ktorých 25 prispelo sumou minimálne 35 €

Unikátny proces rozhodovania

Čo robí tento program výnimočným, je spôsob, akým sa rozhoduje o podpore projektov. Okrem firemných partnerov sa do programu zapojilo aj 61 individuálnych darcov, z ktorých 25 splnilo podmienku minimálneho príspevku 35 € v roku 2024. A tak mali možnosť spolurozhodovať o tom, ktoré projekty predložené v rámci programu Klub darcov podporia. Z 25 oprávnených darcov sa hodnotenia aktívne zúčastnilo 14, vrátane zástupcov partnerských firiem.

Od myšlienky k realite

15. októbra 2024 sa kaviareň Tvoj Deň v Bardejove stala dejiskom verejného vyhodnotenia programu. Deväť projektov sa uchádzalo o podporu, každý s jedinečnou víziou pre lepší Bardejov. Žiadatelia prezentovali svoje nápady prostredníctvom prezentácií, čo umožnilo darcom lepšie pochopiť potenciálny dopad každého projektu.

Výsledky, ktoré menia mesto

Z deviatich predložených projektov bolo vybraných šesť najsľubnejších. Tieto projekty si rozdelili celkovú sumu 4.350 €, s maximálnym grantom 1.000 € na projekt. Každý úspešný žiadateľ sa zaviazal prispieť k realizácii svojho projektu aj vlastnými prostriedkami – minimálne 10% zo získaného grantu. V priebehu nasledujúcich 10 mesiacov budeme svedkami toho, ako sa tieto nápady premenia na skutočnosť.

Víťazné projekty:

  1. PAS DO ŽIVOTA n.o. – Multisenzorická miestnosť pre všetkých  – 700 €
  2. Different občianske združenie – ŽIVOT NA OKRAJI –  800 €
  3. Neformálna skupina Spevohranie – Hudobný klub Spevohra – 700 €
  4. Aves Education o.z. – Konferencia pre rodičov – 800€
  5. Občianske združenie KALEIDO – Bardejovskí choristi – 850 €
  6. Neformálna skupina Ženy v akcii – Explózia II. – 500 €

Klub darcov 2024/2025 opäť dokázal, že keď sa spojí štedrosť miestnych firiem, entuziazmus občanov a inovatívne nápady, výsledkom môže byť skutočná pozitívna zmena. Bardejov tak vstupuje do nového obdobia, kde aktívni občania a zodpovedné firmy spoločne vytvárajú lepšie miesto pre život. Tento program nie je len o financiách – je to o budovaní komunity, v ktorej má každý hlas váhu a kde spoločné úsilie prináša výsledky, z ktorých profitujú všetci obyvatelia mesta.

Share this post