Novinky v KNBJ

Spomienka na Nežnú revolúciu

Spomienka na Nežnú revolúciu
Týždeň slobody, t.j. rad kultúrnych a spoločenských podujatí, ktoré pripravili miestne mimovládne organizácie v Bardejove, vyvrcholil v sobotu, 17. novembra o 17:00 na Radničnom námestí č. 5 spomienkovou slávnosťou venovanou 34. výročiu porážky komunistického režimu v Československu a budovania slobodnej a demokratickej spoločnosti.
Organizátori – Komunitná nadácia Bardejov, OZ Kandelaber, Občianska iniciatíva Fortis-podporujeme občiansku statočnosť a OZ Different v spolupráci so študentmi Gymnázia Leonarda Stöckela si hovoreným slovom i pesničkami z Novembra ’89 uctili odvahu a statočnosť ľudí, ktorí sa pred 34 rokmi nebáli zdvihnúť svoj hlas v boji za slobodu a demokraciu.
Zároveň udelením ocenenia Za odvahu a občiansku statočnosť Ľubomírovi Augustinskému deklarovali, že pre zachovanie a rozvoj demokracie sú nepostrádateľní občania s takýmto hodnotovým vybavením.
Ľubomír Augustinský je environmentálny aktivista, ktorý v r. 2016 založil občiansku iniciatívu Proti múru. Prostredníctvom nej sa mu podarilo vyvolať širokú spoločenskú diskusiu k environmentálne necitlivému betónovému riešeniu protipovodňového opatrenia v meste. Vyvolal aj široké odborné pripomienkovanie budúcich projektov, ktoré majú byť pokračovaním zrealizovanej I. etapy, aby boli realizované s citlivým prístupom k životnému prostrediu.
Po ukončení spomienkovej slávnosti sa časť účastníkov presunula do Bašty – kultúrno-komunitného centra na verejnú debatu s oceneným, ktorému boli sparing partnermi ďalší dvaja environmentálni aktivisti – Mário Hudák z OZ Park v meste a p. Leško z Lesoochranárskeho združenia Vlk. Debatu moderovala pani Alena Petejová.
Jozef Jarina

Share this post